+420 731 472 971

olomouckopecna@gmail.com

Jáhlové tartaletky

Opět jsemse dostala do období kdy začínám opět podléhat iprovizaci v oblasti zdravého vaření. Dnes jsem si připravila receptík, který je měsíc zavedený ale vracím se k němu často a jen obměnuji obsah.

Základem jsou jáhly. Je to výborný zdroj vlákniny a bílkovin. Na 100g jáhel je to 11g bílkovin a 8g vlákniny. Jsou výborně stravitelné a podporují peristaltiku. Májí snížený glykemický index, a tím jsou v hodné i pro diabetiky.

Jáhly se doporučují při rýmě, onemocnění horních cest dýchacích. Reguluji celkovou vlhkost v těle a pozitivně ovlivnují stav sliznic.

INGREDIENCE: množství dle svého nastavení

  • jáhly
  • tofu – používám marinované – chutově výraznější
  • lněné semínko nebo chia
  • mrkev – vařená i syrová, jak kdo má rád
  • červená čočka
  • červená paprika
  • koriandr – sušený zelený, nebo i jako koření
  • sůl
  • česnek – jak kdo má rád
  • majoránka ( nebo chilli vločky)
  • kari, kurkuma

POSTUP:

  • jáhly propláchneme, aby se z nich dostal kal. Spaříme a následně dolijeme do hrnce vodu v poměru 1:2 ( stejně jako u rýže). Uvedeme do varu a poté přidáme kari, kurkumu, a chilli vločky – každý, jak má rád pikantnost . Po zavření, vypneme a přikryjema utěrkou. Necháme dojít
  • do mísy si připravíme zbytek ingrediancí: uvařenou čočku, která tvoří pojivo společne se lněným semínkem nebo chia. Naprájíme papriku, nastrouháme mrkev. Přidáme koření. Můžete se přidat i trochu olivového oleje.
  • vše smícháme s jáhly a naplníme formičky. Osvěčily se mi silikonové formičky tartaletek i muffinů. Je to jen o kreativitě. Klidně si udělejte i šišku ala sekaná.
  • pečeme 30min na 200st. – poznáte podle zlatavého povrchu

Je to opravdu univerzální recept. Můžete udělat různé obměny. Mám ráda formu s houbami nebo i s červenou řepou. Každý dle své chuti.

Zelinový salát je vhodnou přílohou i jako zdravá odpolední svačina.

DOBROU CHUŤ